tisdag 9 oktober 2007

Grindhouse


Jag måste bara göra er uppmärksamma på detta fenomen.
2 filmer som hör till samma projekt: Death proof och Planet terror, skrivna av Quentin Tarantino respektive Robert Rodriguez. Man har dessutom varit så seriösa och gjort fejkade filmtrailers som ska dyka upp mellan filmerna (om man ser dem i en stöt vill säga).
Hela projektet är tänkt att påminna om gamla biovisningar av B-skräckisar. Halvkass kvalitet och handling där filmrutor saknas på de smaskigaste ställena då biografmaskinisterna klippt ut dem för privat bruk.

Och de är rätt makabra och överdrivna! Framför allt Rodriguez Planet Terror.
Ett biokemiskt vapen släpps lös och folk förvandlas till zombieliknande varelser, vilka äter allt som rör sig. Blodigt och jäkligt vidrigt.
Naturligtvis finns det några tappra som håller ihop och försöker överleva. Missöden sker, som att gogodansaren Cherry Darling (Rose McGowan) blir av med sitt ben och istället får en kulspruta som protes av sin boyfriend.
Väldigt överdiven, vilket även gör den rolig, men den ska inte ha någon Oscar direkt. Slibb, slibb och allmänt äckel. Ät inte när ni ser denna!

Death Proof då. Betydligt mer kvalitet på storyn i alla fall. Kurt Russel åker runt i sin musclecar, lurar med sig små söta tjejer och kör sedan ihjäl dem. Bilen är death proof, men bara för honom som sitter på rätt sida och använder bälte.
Här finns det plats för en massa twists, som jag inte ska avslöja. Däremot kan jag säga att den innehåller en grym bilduell mellan Kurtan och ett tjejgäng där en av deltagarna är Zoe Bell, Uma Thurmans stuntkvinna från Kill Bill.
Även detta är en rätt vidrig film, men mer in your head än att det sätter sig på magen.

Ska man bara se en av dessa filmer så rekommenderar jag Death Proof, men se gärna hela projektet. Som bonus kan jag säga att det finns en grym fejktrailer för en film vid namn Machete som man kan se om man ser Planet Terror. Kickar ass!
En annan nämnvärd bonus är att Tarantino självklart spelar en liten roll i båda filmerna. I Planet Terror dyker det även upp en annan höjdare som känns igen från ett flertal storproduktioner. Guess who? (ledtråd: återses bla. i Sin City)
So Grindhouse it is!


P.S Även Fergie dyker upp som en biroll i Planet Terror. Överlever inte.

Inga kommentarer: